Workshop Kennismanagement of start Expeditie Kennismanagement (17 december 2019, Gentbrugge)

Hoe slimmer kennis van en met leden delen en ontwikkelen. Intern, in netwerken en hoe dit faciliteren? I.s.m. Filip Callewaert. Te volgen als éénmalige workshop of als start van een Expeditie van een 5-tal sessies.

Kennismanagement voor verenigingsprofessionals (Filip Callewaert) - interactieve sessie

In deze volatiele, onzekere, complexe, ambigue wereld (VUCA) verandert de positie van "kennis" in elke organisatie. Waar we ons vroeger comfortabel achtten met onze nauwgezet gecategoriseerde kennis en informatie in 'systemen', gaat het vandaag meer dan ooit om kenniscreatie-in-het-moment.

Het proces wordt belangrijker, maar we kunnen het product niet verwaarlozen. Onze taak en verantwoordelijkheid wordt dus zwaarder. En, als we veel meer op het proces moeten inzetten, neemt de informatie-in-scope exponentieel toe. "Conversations and narratives are the new documents" - schrijft Esko Kilpi. En dat leidt in veel organisaties tot stress, want de informatie-emmer was al vol, en nu loopt die helemaal over.

In deze interactieve sessie buigen we ons over een aantal vraagstukken:

 • We moeten mentaal afscheid nemen van (digitaal) papier, en infrastructuur en processen zo moeten vormgeven dat informatie vloeit, en kennis daarvan product is.
 • Hoe brengen we  dezelfde krachten van het WWW binnen in de interne werking van onze organisaties?
 • Veel informatiestress komt voort uit onze gebrekkige omgang met informatie tijdens het genereren van nieuwe kennis. Zijn er alternatieven die leiden tot informatie-zen? Ja. "It's not information overload, it's filter failure", zegt Clay Shirky. Hier zetten we enerzijds in op "informatiegedrag" en nieuwe competenties van de medewerkers, en anderzijds de vormgeving van generieke kenniswerkprocessen. 
 • Hoe passen data in dit verhaal - big & small? 
 • En zal de nieuwe golf van artificiële intelligentie dit alles oplossen? Jammer genoeg niet.

Filip Callewaert wil graag met input van de deelnemers werken, we gaan dus aan de slag met jullie cases en vragen. Binnen jullie vereniging hebben jullie allen ervaring in kennis ontwikkelen, capteren, stockeren, delen ... Daarbovenop gaan we verschillende modellen leggen om de mogelijkheden nog beter te begrijpen.

Expeditie Kennismanagement (jaartraject van 5 bijeenkomsten)

De workshop is een startpunt voor de Expeditie Kennismanagement (jaartraject met een vijftal bijeenkomsten).

We gaan met 8 à 10 verenigingsprofessionals bezig met kennismanagement op ‘expeditie’ gedurende een jaar. We komen een vijftal keer samen om te leren, co-creëren en te werken aan ons eigen project. BSAE faciliteert dit traject; en inspireert en geeft richting om kennismanagement in je organisatie en jouw rol daarbij te versterken. Ook tussen de bijeenkomsten. We nodigen tijdens de sessies minstens 2 keer een expert, Filip Callewaert uit en zorgen voor minstens 2 inspirerende praktijken. Deze expeditie geeft je tijd om met ‘peers’ aan je eigen project te werken; én je werkt mee aan kennisontwikkeling voor verenigingsmanagement in Vlaanderen en Brussel.

Wat verwachten we van jou als deelnemer aan de Expeditie?

Je bent actief bezig met kennismanagement en hebt er in je organisatie reeds een basisbeleid rond. Een aantal acties lopen al best vlot bij jullie. Maar voor de periode december 2019 – oktober 2020 wil je een of meerdere nieuwe initiatieven concretiseren. Wat dat is, is vrij. Het kan gaan over het vatten van goede praktijken of ‘kennis in de hoofden van leden’, het ontwikkelen van een digitaal platform, een kennisbank, opzetten van kennisgroepen, interne kennisprocessen, … Je stapt dus met minstens één (meer mag ook) uitdagend, urgent en concreet project in de expeditie.

Je engageert je en krijgt tijd in je organisatie om aan je project te werken en deel te nemen aan de hele expeditie. (Je project moet zeker nog niet uitgewerkt zijn.) En je staat open om samen met de andere deelnemers de expeditie mee vormen te geven naar aanpak en manier van werken.

________________________________________________________________________________________________

Je kan deze dag volgen als éénmalige workshop of als start van een Expeditie.  Facilitator van het hele proces is David Nassen, verenigingscoördinator BSAE.

Het Expeditie-format van BSAE biedt je de mogelijkheid te werken aan je eigen project, een klankbord en uitwisseling met andere professionals die – in een andere sector – met dezelfde mechanismen en in die zelfde ledencontext actief zijn. Je versterkt de werking van je vereniging en draagt bij aan de verdere collectieve ontwikkeling van verenigingsmanagement in de schoot van BSAE.

Wanneer en waar?

17 december 2019, van 09u30 tot 16u00

Bedrijvencentrum De Punt (Zaal Antoon), Kerkstraat 108, 9050 Gentbrugge (routebeschrijving)

Prijzen?

Workshop:

Dit is iets voor mij! Ik doe mee en schrijf me nu:

 • 350 euro (excl. btw)
 • 295 euro (excl. btw) voor leden en collega's van leden

Na 6 december 2019:

 • 450 euro (excl. btw) voor niet-leden
 • 350 euro (excl. btw) voor leden en collega's van leden

Expeditie (jaartraject met 5-tal bijeenkomsten):

Leden of collega's van leden die nu (voor 6 december 2019) beslissen om in te stappen op de expeditie:

 • 850 euro (excl. btw)
 • 750 euro(excl. btw) voor leden en collega's van leden

Gelieve in opmerkingen aan te geven of je de workshop of de volledige expeditie wenst te volgen!