BSAE Academy

De BSAE Academy biedt unieke opleidingen en ontwikkelingstrajecten voor alle verenigingsprofessionals, verenigingsmanagers, directeurs en hun medewerkers en iedereen actief als 'verbindingsprofessional'. De Academy heeft een gerichte en concrete focus op verenigingsmanagement en werken in een context met leden. En is opgebouwd op basis van een uniek Body of Knowledge met volgende thema's: governance, strategie, ledenbinding, HR-beleid, communicatie en marketing, organisatiebeheer, lobby, kennismanagement en events/aanbod/diensten.

De BSAE Academy bestaat uit Masterclasses met experten, hands-on workshops, terugkommomenten om extra te sparren met andere professionals, infosessies over actuele issues én BSAE Expedities waar je samen met andere leden, experten en BSAE 'werkt aan je eigen werk', je organisatie versterkt én bijdraagt aan de ontwikkeling van verenigingsmanagent. De Proud to be Pro - basisopleidingen reiken je de essentials van verenigingsmanagement en als -professional aan (ook in-house). Meer dan 12 opleidingspunten verzameld? Dan mag je je Certified Association Professional (CAP) noemen!

Hieronder kan je je inschrijven voor het geplande aanbod. Vragen over je inschrijving? Contacteer josefien@bsae.be.

Alle hieronder aangekondigde opleidingen gaan door bij voldoende aantal deelnemers. Wanneer omwille van de maatregels rond het coronavirus nodig, bieden we de opleidingen aan via online-format. Dit wordt wanneer aan de orde aangepast en wie reeds inschreef informeren we persoonlijk.

Heb je vragen over de inhoud van het aanbod? Als deelnemer of als vormings/opleidingsverantwoordelijke voor je team.
Heb je suggesties of worstel je met vragen over een van de thema's?
Neem dan zeker contact met David, Community Facilitator BSAE via david@bsae.be.

 

Opleidingen voor alle verenigingsprofessionals

 • Wandelsessie Verenigingsmanagement Proud to be Pro (Gentbrugge)

  Wat maakt werken als professional in een ledenorganisatie zo bijzonder? Welke mechanismen spelen bij het managen van een vereniging, platform of community?

  Al wandelend - met enkele haltes - in de buitenlucht krijg je inzichten aangereikt, doen we kleine opdrachten en voorzien we uitwisseling.

  Eender welke functie je hebt, deze sessie maakt dat je je nog meer verbonden zal voelen met de collectieve ambitie van je 'vereniging' en verder kan groeien als professional.

 • De Digitale Vereniging van Morgen (door Dropsolid)

  Geloof jij in de Digitale Vereniging van Morgen waarbij relevantie, kennisdeling en persoonlijke ervaringen primeren? Waar online en offline belevingen elkaar versterken?

 • Workshop Visueel communiceren voor verenigingsprofessionals (Leuven)

  Tijdens deze workshop leer je communiceren en werken met meer impact dankzij visualisatie. Je leert in de praktijk hoe je inleidingen of verslagen van vergaderingen, teamoverleggen, opleidingen ... visueel communiceert. Karl Mortier wijdt je als Visual Problemsolver in in de wereld van visualisatie, of hoe inhoud uit te beelden.

  Bekijk hier alvast 6 concrete voorbeelden om inzicht te geven wat je er mee kan.

 • Masterclass Vereniging 3.0 met Ivan Pouwels (Mechelen)

  Het model vereniging 3.0 is een inzichtelijk en handig denkkader om als ledenvereniging te gebruiken om een route naar de toekomst te ontwikkelen.

  Het biedt antwoord op trends waar een antwoord op moet gevonden worden in de werking. In deze sessie ga je er concreet en in de diepte mee aan de slag.

  Op een unieke locatie Hof van Busleyden ...

 • Expeditie Sterk Mensenwerk - Kick-Off (nieuwe datum o.v.)

  Ben jij coördinator of leidinggevende van een team van professionals in een ledenorganisatie of platform? In dit traject wissel je uit en krijg je handvaten rond het aansturen en ontwikkelen van medewerkers. We doen dit vanuit, maar voorbij, de dagelijkse personeelsissues. Voor een sterke werking van je ledenvereniging of community.

 • Leidinggeven op afstand (E-Workshop)

  Leidinggeven in telewerktijden of aan regionaal actieve medewerkers. En dat in een context van onzekere tijden. Je krijgt eigentijdse theoretische inzichten en concrete handvaten en praktijktips. En er is ruime uitwisseling met andere leidinggevenden in ledenorganisaties.

 • De tandem bestuur en professionals (Gent)

  Het bestuur en het bureau of secretariaat als tandem … Over de relatie en samenwerking professionals en bestuur (algemeen, regionaal of provinciaal).

  We brengen de uitdagingen in kaart en verkennen opportuniteiten die zowel de professionals in de vereniging als de bestuurders én de volledige organisatie ten goede komen.

 • Workshop digitale nieuwsbrieven van ledenorganisaties (Hybride)

  Digitale nieuwsbrieven zijn en blijven een klassieker in de communicatie van naar leden. Maar wat zijn eigentijdse do's en dont's? Hoe kan je er meer impact mee genereren? En... wat kunnen we van andere verenigingsprofessionals leren?

 • Communitybuilding - Ledenbinding (E-Workshop)

  Hoe verzoenen we de ‘What’s in it for me?’-vraag van het lid met het collectieve belang dat de organisatie nastreeft?

  Het antwoord zit hem in de manier waarop we de leden binden en verbinden, niet enkel aan de organisatie, maar ook aan mekaar en aan de buitenwereld. Hoe je dat doet is de kern van deze interactieve online inspiratiesessie!

 • Workshop 'een strategische oefening samen met leden' (Laat je interesse weten - we plannen samen met jou een moment)

  Bezig met of plan je een strategische oefening in je vereniging? Een groot project, een verandertraject, een nieuwe strategische nota of beleidsplan, een groot strategisch event, …? Hoe laat je zo'n proces goed verlopen, sámen met bestuur, team, leden …?

  Interesse? Laat het ons weten. We leggen een datum voor deze workshop vast samen met de geïnteresseerden.

 • Introductie Expeditieformat - Zuurstof voor ledenbijeenkomsten (Laat je interesse weten - we plannen samen een moment)

  Wil je zuurstof geven aan een groep binnen jouw vereniging (bestuur, adviesraad, werkgroep, taskforce, lokale kring …)? Denk je eraan om een nieuwe groep op te starten? Dan is het zinvol om hiervoor de methodiek van ‘Expeditie’ aan te wenden. Je zet in op de kennis en kracht van de leden, met als doel de persoonlijke ambities te verbinden aan de wil om samen met anderen een wezenlijk verschil te maken. De leden worden er beter van, maar ook de vereniging. Het voordeel van de methodiek is dat hij makkelijk toepasbaar is op elke bijeenkomst. Met voorbeelden en praktijkcases.

 • Capaciteit & Prioriteit in je Lobby- en Beleidsdossiers (E-Masterclass)

  Op welk dossier of issue ingaan en op welk niet? Hoe hier meer of de nodige ruimte voor maken in je leden- of belangenorganisatie voor beleidskwesties? Door Dr. Bert Fraussen.

 • Data-driven communiceren en campagnes voor ledenorganisatie (E-Workshop)

  Communiceren mét impact en het imago van je leden, sector, organisaties richting geven en sturen.

  Alles start vanuit een strategisch en data-driven-verhaal. Expert Reinout Van Zandycke geeft inzicht in de principes en illustreert met veel voorbeelden (van Trump en Obama, politieke partijen en diverse andere ledenorganisaties).